Pompoenenboekje

Het schoonmaken van pompoenen

Pompoenen lastig schoonmaken? Welnee. Met de onderstaande tips is het in een handomdraai gebeurd.

Doorsnijden pompoen voor verwerking in een heerlijk recept

 

schillen

Een oranje hoikaidopompoen hoef je tot de jaarwisseling meestal niet te schillen. De schil kookt gewoon mooi zacht. Na de jaarwisseling kan de schil stugger worden en dan is een geschilde pompoen lekkerder.

Een groene hoikaidopompoen heeft een wat stuggere schil en in sommige gerechten is het dan ook beter om die (ook voor de jaarwisseling) te schillen.

Schillen kan op verschillende manieren:

. met een dunschiller

. snij dunne plakken van de pompoen en schil die plakken

. leg de pompoen in zijn geheel een paar minuten in kokend water, de pompoen laat zich daarna gemakkelijk schillen.

schillen van pompoenen om een smakelijke pompoensoep te maken

 

de pitten

In het midden van de pompoen zitten de zaadlijsten en de pitten. Het is niet aan te raden deze te eten. Met een lepel schraap je gemakkelijk de binnenkant van de pompoen schoon.

pompoen pitten verwijderen voor een eenvoudig pompoenrecept

 

in stukken snijden

Gebruik hiervoor een stevig scherp mes. Dan is het een fluitje van een cent.

pompoen snijden voor een lekker pompoen recept

 

"Het Pompoenenboekje" is uitgegeven door Uitgeverij Schors - Amsterdam - 2007
ISBN 978-90-6378-733-2 - NUR 444, 441, 720 - SBO 30