Pompoenenboekje

Bedankt

 

In de loop van het maken van het pompoenenboekje is een flink aantal mensen heel belangrijk geweest voor de totstandkoming.

Voorkokers

Alle recepten zijn uitgeprobeerd door vrienden, kennissen, familie en toevallige passanten. Zonder de voorkokers zouden de recepten in het boek veel minder lekker geworden zijn. Ze hebben kritisch de gerechten gekookt en me van ongezouten kritiek voorzien. Dank je wel: Andre, Anneke E, Anneke Z, Arachne, Hanneke, Heleen, Henry, Inge, Ingrid, Irene, Jeanette, Jorden, Juliette, Kathleen, Len, Lena, Lia, Lily, Monique, Olaf, Sandra, Trudy, Vivianne en Willemke.

 

Receptenmakers

In de loop van de tijd kwam ik op allerlei plekken (op feestjes, op cateringklussen, in de trein) mensen tegen die hun lievelingsrecept wel wilden doneren voor het boek. Ook enkele voorkokers zijn aan het experimenteren geslagen. Twee recepten zijn van mensen die ik al jaren geleden uit het oog verloren ben, maar hun recepten ben ik niet vergeten. Dank je wel: Anneke, Coen, Henry, Ineke, Jacqueline, Juliëtte, Kathleen, Katrien, Luc, Nelleke, Ruth, Tilo, Tine en Willemke voor jullie bijdrage aan dit boek.

Foto’s maken

Het maken van de foto’s voor het pompoenenboekje was een week lang heel hard werken. Alle gerechten moesten natuurlijk worden gekookt en mooi op een bord gedrapeerd. Daarna moesten al die pannen en borden ook weer worden afgewassen. Zonder hulp van Henk, Jan, Wessel, Peter, Akke en Olaf was het zeker niet gelukt. Yfke Metz van Factor-Y heeft de styling van de gerechten gedaan en Michael Ballack heeft de foto’s gemaakt.

Bijzondere mensen

Dan zijn er nog een paar mensen die het verdienen extra in het zonnetje gezet te worden. Allereerst wil ik mijn vriendin Jacqueline van Dijk noemen. Ze is een geweldige kok en heeft me vaak aan kooktips geholpen. Ook heeft ze van alle mensen de meeste recepten aangeleverd.

Trudy van Eeuwijk bleek een trouwe en goede voorkoker, ze heeft een recordaantal recepten voorgekookt. In minder dan geen tijd had ze aangeleverde recepten klaar en vroeg ze om een nieuw stapeltje. Zonder haar had de voltooiing van het boek zeker nog een jaar op zich laten wachten.

Een derde vriendin zonder wie dit boek er niet had kunnen komen is Akke Hoekstra. Ze heeft dagen achter mijn computer gezeten om alle tik- en taalfoutjes uit de recepten te halen. Eindeloos hebben we over woorden en zinnetjes zitten discussiëren. ‘Is er geen ander woord voor soepopscheplepel?’ is een voorbeeld van vraag die ons vrij lang heeft beziggehouden.

Mijn zus Monique Edelaar heeft geholpen bij het leesbaar maken van het voorwoord en haar man Bob Kool heeft in de loop der tijd talloze computerproblemen opgelost. Zo is hij eens uren op zoek geweest naar miraculeus verdwenen documenten.

En lest best: Tilo Baumheier. Hij heeft de afgelopen winters kilo’s en kilo’s pompoen gegeten. Hoewel niet elke nieuwe creatie even geslaagd was heeft hij altijd zonder mopperen zijn bordje leeggegeten. Elk recept in dit boek heeft hij minstens één keer gegeten. Bovendien heeft Tilo op momenten dat ik even niet in de keuken was, zelf een paar recepten verzonnen en uitgeprobeerd.

En ook niet onbelangrijk, Tilo is bij ons thuis van de afwas. Op de een of andere manier maak je (of liever gezegd, ik) veel afwas bij het uitproberen van recepten. Het standaardgrapje van Tilo is: “vergeet niet in je voorwoord te schrijven hoe je het gemakkelijkst de aangeplakte pompoenresten van het bord af kunt krijgen.” Bij deze de afwastip van Tilo: Spoel borden, bestek en pannen direct na het eten af, opgedroogde pompoen is erg plakkerig.

 

Lieve mensen, heel erg bedankt.

 

Wil je ook eens meehelpen bij het tot stand komen van een kookboek?

Neem gerust contact op met Sonja via Sonja AT die-eet DOT info

 

met dank aan
 

"Het Pompoenenboekje" is uitgegeven door Uitgeverij Schors - Amsterdam - 2007
ISBN 978-90-6378-733-2 - NUR 444, 441, 720 - SBO 30